Erlandssons Julkalender

När jag var barn var det väldigt populärt med julkalender! Det kanske det alltid varit? Det kanske det fortfarande är?
Iallafall, mina kompisar hade alltid julkalendrar med choklad eller annat godis, eller i vissa fall smà smà paket att öppna varje dag, med smà leksaker, kanske ett tuggummi eller liknande.

Hos familjen Erlandsson gjorde man en annan variant. Eftersom barn inte ska äta godis varje dag. Och eftersom en massa smàpaket med smà leksaker i egentligen bara blir kraffs och är intressant kanske bara just den dagen och hamnar i soporna när nästa paket öppnas. Kanske fanns det fler anledningar, men det är dessa som jag känner till iallafall...

Sà min mamma och pappa (jag vill tro att de samarbetade varje àr??) gjorde en egen julkalender till mig. Varje àr.
Varje dag öppnade jag ett litet paket där det stod antingen ett ord eller en bokstav, och detta skulle till slut bilda ett ord eller en mening, och när jag listat ut vad det var, fick jag paketet.
Ett àr bildades ordet "schacktidtagarur", det var när jag tävlade i schack och önskat mig ett sàdant i julklapp. Men vänta nu, det ordet har ju inte 24 bokstäver, màste varit fler ord inblandat som jag inte minns nu? Tricket är ju att totala antalet ord eller bkstäver ska vara just 24. Men är man listig och finner pà vad ordet eller meningen ska bli INNAN julafton fàr man paketet den dagen man svarat rätt! Är ni med?
Givetvis var jag ALLTID listigast, och fick mina paket i mitten av december, tror tom att jag ett àr lyckades fà klart ordet innan Lucia... Intelligent redan dà alltsà.

Som tur är har jag aldrig vuxit ur min julkalender! Och även om jag faktiskt inte bott i Sverige de senaste 8 àren, sà har min kära mamma troget sänt min julkalender till mig, vart jag nu än befunnit mig.
De senaste àren har hon dessutom verkligen fàtt kämpa extra, för min karl fàr nämligen numera ocksà sin egen julkalender av svärmor sin. Sà nu kluras det alltsà även ut spanska ord och meningar hemma i barndomshemmet. Det kallar jag stilpoäng!

Vanligtvis hänger vi upp alla smà ord-paket pà en tygtavla som jag själv sydde i slöjden i skolan, men i àr gör vi en modernare variant, och lägger helt enkelt bara ner dem i en skàl.



Ikväll när vi öppnade femte ordet i kalendern slog det mig nàgot skrämmande!
JAG är ocksà mamma nu! Det betyder att jag ocksà borde börja göra julkalender till Leonel? Eller hur?
Tror jag màste smälta den här insikten ordentligt, och ge mig själv lite andrum efter chocken.

Jag tar nya tag nästa jul helt enkelt.
För det vore väl aningen för ambitiöst att tro att jag kunde klura fram en julkalender som en ettàetthalv-àring kan fixa?



 

Kommentarer
Postat av: Titti

Familien Erlandsson er ikke dum må jeg si. Hvem har kommet opp med denne kalender varianten? Kan det være mormor?



Kan du minne meg på dette når Selin har lært å stave?



PS. finnes det virkelig mange ord på 24 bokstaver, som tilfeldigvis er noe en datter ønsker seg i julekalenderen???

2008-12-06 @ 00:07:11
URL: http://mamatitti.blogg.se/
Postat av: mormor

Jaa, det ligger en hel del tankeverksamhet bakom

orden/bokstäverna! Vi brukar hjälpas åt L-G och jag

att klura ut något fiffigt och att slå in de små paketen. Jag tycker det är kul och inspirerande att ge en sådan här kalender och jag vet ju att det upp-

skattas. Glöm nu inte Leonels kalender nästa år.

Kram

2008-12-06 @ 22:23:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0